Iran

Den här sajten handlar om landet Iran. Jag som skriver bor i Sverige, men kommer ursprungligen från Iran och tycker fortfarande mycket om landet. Därför vill jag gärna sprida mer kunskap och information om Iran, annat än det man kan läsa i tidningarna.

Iran

Iran, eller Persien som det också kallas, är en av världens äldsta civilisationer. Nästan 5000 år gammal. På den tiden var mellanöstern extremt bördigt, vilket skapade stora rikedomar, mat i överflöd och möjlighet att ägna sig åt att utveckla annat än bara jordbruk och överlevnad – vilket var det vanliga i resten av världen. Det finns oerhört mycket historia i Iran som är värd att se, och mycket av den vetenskap och filosofi som även den västerländska civilisationen har sin grund i utvecklades i Iran.

Idag styrs landet som en teokratisk republik efter att den gamle kungen, Shahen, störtades 1979. Många av de som idag bor i Sverige och har iranskt ursprung flydde hit i samband med den händelsen. Irans största exportprodukt är olja. Den står för en stor del av landets ekonomi även om man som de flesta andra stora oljeproducenter försöker röra sig bort från det stora oljeberoendet. Andra stora näringsgrenar är naturgas och jordbruk. En intressant fakta om Iran är att landet producerar närmare 95 % av världens saffran, så utan Iran inga lussebullar.

Matte och mattor i Iran

IranDe flesta känner nog till persiska mattor och har kanske någon hemma till och med. Den persiska mattillverkningen är världsberömd för mattornas skönhet. De passar att vila både fötter och ögon på. En av de saker som gör att de är så behagliga att se på är att de ofta bygger på avancerad matematik och återupprepade mönster. En traditionell persisk matta består av symmetrier och asymmetrier som kommer och går utifrån en matematisk formel. Det här kommer sig av en tradition av iransk matte. Lösandet av både tredje- och fjärdegradsekvationer uppfanns av iranier: Omar Khayyám (1048-1131 västerländsk tid) och Sharaf al-Dīn al-Ṭūsī (ca 1135-1213 västerländsk tid).

Sport och brädspel

IranVissa påstår att brädspelet schack uppfanns i Iran, även om det inte är helt säkert och många andra länder vill gärna ta på sig den bedriften. Helt klart är dock att Backgammon har iranskt ursprung; det uppfanns i landet på femhundratalet efter Kristus. Även idag är det vanligt att se äldre iranska herrar sittande på ett kafé med en cigarett, en kopp starkt kaffe och ett pågående backgammonspel mellan sig.

Annan sport som är populär i Iran är fotboll. Också modern fristilsbrottning är mycket populärt i Iran och landet har haft stora framgångar i OS och andra internationella mästerskap. Detta har märkts av även i Sverige, då flera av våra bästa brottare och även några MMA-stjärnor har iranskt ursprung. I sommar-OS i London 2012 tog Iran sammanlagt 12 medaljer, varav fyra guld, fem silver och tre brons, vilket är det bästa resultatet någonsin för ett land i mellanöstern. Sex av medaljerna och tre av guldmedaljerna var i brottning. Man fick också medaljer i Tae Kwon Do, diskus och tyngdlyftning.