Att resa till Iran

Det är lätt att ta sig till Iran från Sverige. Enklast är med flyg, där flera flygbolag erbjuder resor till landet. För att komma in i Iran behöver du ett visum, vilket du kan få utfärdat av iranska ambassaden i Stockholm.

resa till Iran

Tänk på att ditt pass inte får innehålla stämplar från in- eller utresa från Israel om du vill få din visumansökan beviljad. Normalt tar det en eller två veckor att få sitt visum. De flesta av Irans grannländer är sådana man sällan har anledning att besöka. Detta med undantag för Turkiet, varifrån man kan ta sig med tåg eller buss till Iran. Om du väljer det färdsättet är det dock bra att ha årstiden i beaktande. Färden går genom höga berg där vädret vintertid kan vara svårt och omväxlande så risken att fastna i en snöstorm är överhängande. Det finns också minibussar som man kan åka med, men den reguljära trafiken är oftast enklast.

Resa i Iran

Det finns många bra sätt att ta sig runt i Iran på. Om du hyr egen bil är vägnätet bra och välutvecklat, och bensinen är billig. Trafiken kan dock vara förfärlig så se till att vara en van förare om du väljer att resa med bil i Iran. Ofta är det bara lite dyrare att hyra en bil med chaufför än att hyra en bil utan så det kan oftast vara en värdefull investering. Alternativet är att åka med taxi.

Även det är relativt billigt i Iran även om du ska åka mellan städer. Det finns en speciell sorts taxibilar som heter savari som du kan ta. Oftast väntar de med att åka tills bilen är full med minst fyra passagerare. Men om du säger frasen ”Dar Bast”, stängd dörr, så kan du få åka ensam. Se då till att först förhandla priset eftersom du kommer få betala för alla fyra sätena. Det allra enklaste kollektiva sättet att åka runt i Iran med är buss. Det finns ett välutvecklat nätverk av bussar som kan ta dig överallt till ett bra pris och ofta med hög komfort.

Ofta är prisskillnaden mellan första- och andraklassresor inte så hög, så det är värt att betala lite extra för att få AC och ibland ett litet mellanmål på bussen. Tåg är också bra att resa med i Iran. Det nationella nätverket av järnvägar och tågtrafik heter Raja Passenger Trains och är snabbt och billigt. Det är däremot inte så pålitligt alla gånger och tidtabellerna tenderar att vara mer uppskattningar av när man kanske kommer komma fram. Om du ska resa långa sträckor i Iran är sovtågen väldigt bra. De är dels väldigt bekväma och så kostar det ofta mindre än en hotellnatt.

Perserna

resa till IranEn viktig del av varje resa till ett annat land är folket. Det iranska folket är generellt sett vänliga och hjälpsamma samt nyfikna på främlingar. Tänk dock på att det är ett islamskt land och att det finns många stränga lagar som man gör bäst i att följa och respektera. Kvinnor måste klä sig täckande och detsamma gäller i viss utsträckning för män. Visa inte för mycket hud oavsett kön.

Ogifta par kommer inte få dela hotellrum utan att kunna visa upp ett äktenskapsbevis. Homosexualitet är inte heller tillåtet i Iran vilket du måste tänka på när du planerar din resa. I storstäderna går det oftast att kommunicera på engelska. Men ute på landsbygden är det svårare. Däremot kan du komma rätt långt bara på att försöka, så ta med en ordbok och gör ditt bästa så kommer du hitta någon som gör sitt bästa för att hjälpa dig hitta rätt!