Spel med persiskt tema

I Iran hävdar man som sagt att man uppfunnit både schack och backgammon. Helt säkert är det senare, men också att man vid arkeologiska utgrävningar hittat mängder av olika brädspel som spelats i landet i tusentals år. Man har också hittat tärningar, dels vanliga västerländska, men också sådana med upp till tjugo sidor eller pyramidformade fyrsidiga tärningar. Perserna är helt enkelt ett folk som älskar sina spel och alltid gjort det. Att träffas och spela spel är också ett vanligt sätt att umgås, särskilt för män. Man sitter vid ett bord med ett spel mellan sig, dricker the eller starkt kaffe och gestikulerar, pratar och skrattar tills det är dags att gå hem.

Den persiska kulturen har inspirerat många historier och sagor genom åren. Tusen och en natt är den klassiska, men det orientaliska har länge fascinerat västerlänningarna med sina bazarer, kroksablar och sin fascinerande arkitektur med kupolformade tak och välvda fönster. Den fascinationen lever kvar än idag och återspeglas i flera olika modernare verk och konstformer, som olika typer av dataspel och filmer.

Prince of Persia

Prince of Persia är ett av världens mest framgångsrika spel och väldigt spännande att spela. Det första spelet kom 1989 och sedan har det släppts flera uppföljare fram till idag – även en film (Prince of Persia: Sands of Time med Jake Gyllenhaal i huvudrollen) och särskilda Lego-set med Prince of Persia-tema.

Prince of Persia är uppbyggd som en klassisk iransk saga med alla tänkbara ingredienser. Här finns prinsar och djinner, svekfulla kvinnor, magiska svärd och stora skatter att vinna eller försvara. Intrigen är dessutom svindlande och går fram och tillbaka som mönstret på en persisk matta.

Tales of the Arabian Nights

Tales of the Arabian Nights är ett flipperspel som introducerades 1996. Det är baserat på sagan med samma namn (Tusen och en natt) och marknadsförs under sloganen ”din önskan är uppfylld”. Huvudpersonen är en stor blå djinn och det finns sju olika spellägen. Tales of the Arabian Nights finns dels som vanligt fysiskt flipperspel men också i en variant som dataspel, som finns att prova gratis på flera ställen på internet. Det är ett mycket roligt och väldesignat flipperspel som verkligen kan rekommenderas.

Pearls of Persia

För den som hellre spelar om pengar än om dataspelspoäng finns Pearls of Persia, som är ett slotspel till dator eller mobiltelefon. Huvudpersonen här är den legendariska Sindbad Sjöfararen och du kan vinna både pengar och bonusspel om du får rätt kombinationer av symboler i spelrutan. Symbolerna är klassiska persiska juveler, som hämtade direkt från samlingen av iranska kronjuveler i Teheran. Om du vinner ett bonusspel kan du räkna med att Sindbad blir helt ”vild”, som en joker i ett kortspel, så du kan vinna med helt nya kombinationer av symboler. Det här är bra för att komma in i den rätta persiska känslan, och vem vet – kanske har du turen att vinna tillräckligt mycket för att kunna unna dig en resa till Iran och få se och uppleva allt landet har att bjuda med egna ögon?