Geografi och klimat

Iran består till cirka 70 % av bergsmassiv och bergskedjor. För dig som älskar utmaningar och att bestiga saker är Iran det perfekta landet, med många vandringsleder och klättermöjligheter i bergen.

Iran geografi klimat

Iran har i mångt och mycket formats av sin geografi: städer och samhällen har vuxit upp på bergsplatåer och annan odlingsbar mark. Bergen har också gjort landet lättförsvarat, vilket har varit en bidragande orsak till att kulturen och civilisationen har kunnat bevaras så länge och så intakt. Flera stora floder korsar landet där den viktigaste och största heter Karun, på vilken det går att segla om man vill.

Andra viktiga floder är Karkeh och Zayandehrud. De delar av Iran som inte är berg består bland annat av öken, regnskog eller stora saltträsk. En av de mer spektakulära geografiska platserna i Iran är Badab-e Surt tio mil söder om staden Sari. Badab-e Surt är ett område med terrasserade landformationer som har skapats av att vatten från två varma mineralvattenkällor har runnit och format trappor med små sjöar i olika färger, som gult, rött och orange. Traditionellt har vatten från dessa källor och sjöar ansetts kunna bota eller lindra flera olika sjukdomar som till exempel reumatism.

Klimat

Iran geografi klimatIran är varmt och torrt på nästan alla ställen, med ett varierande klimat. I januari, som är den kallaste månaden, är temperaturen normalt sett 5-10 grader. I augusti som är den varmaste månaden blir det 20-40 grader eller ännu mer. Det säkraste kortet för att åka till Iran är att klä sig lätt i bomullskläder på dagarna men ta med sig en varmare tröja för kvällarna. Tänk på att temperaturerna skiftar mer under dagen i bergstrakterna än i städerna. Det mesta av det regn som faller i Iran faller mellan november och mars. Resten av året är oftast fritt från regn. Under vintermånaderna kan det komma kraftiga skyfall som man får vara beredd på. Överlag är dock klimatet i Iran mycket behagligt för en som är van vid det kalla och snöiga Norden!

Städer och stadsmiljö

Iran geografi klimatIrans största stad heter Teheran. Det är också huvudstaden. Utöver Teheran finns sju andra städer med mer än en miljon invånare: Mashhad, Isfahan, Karaj, Tabriz, Shiraz, Ahwaz och Qom. De flesta Iranska städer är väldigt välskötta med fina parker och mycket historiska monument och sevärdheter. Eftersom det är ett islamskt land och har varit rikt länge så kan du ofta se otroligt vackra och utsmyckade moskéer på flera ställen i städerna. Trafiken i de flesta av städerna är svår så var försiktig när du går över gatan. Missa inte möjligheten att besöka en äkta iransk bazar för att köpa mattor, tyger eller kryddor. Det är en upplevelse du aldrig kommer få någon annanstans än i Iran!

Persepolis

Iran geografi klimatOm du är i Iran måste du besöka Persepolis i provinsen Fars. Det är en ruinstad som förstördes av Alexander den store 331 före Kristus. Idag är Persepolis upptaget på Unescos världsarvslista och har varit en turistattraktion sedan tolvhundratalet. Under de senaste tvåhundra åren har otaliga arkeologiska expeditioner företagits till Persepolis, så stadens historia är väl utforskad och dokumenterad och lär oss mycket om hur människor levde för länge sedan.