Persisk mat

Den persiska matkulturen är unik, även om man hämtat inspiration och bytt recept med flera grannländer. Detta gör att den som gillar turkisk eller grekisk mat kommer känna sig hemma här. Vissa tycker även att persisk mat påminner om indisk i det att basen ofta är ris, den är välkryddad och man gärna gör olika typer av grytor.

Persisk mat

En traditionell persisk måltid består oftast av ris eller bröd som kombineras med någon form av kött. Kyckling, lamm eller fisk är det vanliga, fläsk är haram – förbjudet. Till detta serveras färska grönsaker, lök och nötter. Är det något persiska kockar kan så är det att krydda sin mat. Man använder flera olika kryddor för att smaksätta och ge färg, såsom saffran, torkad lime, kanel eller persilja.

Ris

Persisk matRis är det vanligaste tillbehöret i Iran. Man äter det till kebab, som rispuddingar, till grytor eller blandat med kött och grönsaker. Det finns tre huvudsakliga sätt att koka ris i Iran: Pilaf-ris får först dra i saltvatten och förkokas. Pilaf är ett fluffigt ris som inte klibbar. Kateh är ris som kokas tills allt vatten har absorberats och är så som vi normalt kokar ris i Sverige, fast man har gärna smör i när man kokar det så att det blir lite klumpigare. Damy är liknande ris som Kateh men man kokar det tillsammans med andra ingredienser som linser, yoghurt, lamm eller ägg.

Kaleh Pacheh – för den modige

Persisk matKaleh Pacheh är för Iran vad Haggis är för Skottland. Det är en mycket speciell rätt baserad på får, och då på hela fåret. Rätten görs av att man kokar ett fårhuvud med tunga, ögon och hjärna kvar och sen kryddar man med kanel och citron. Kaleh Pacheh ses traditionellt som en frukosträtt och det finns särskilda restauranger som bara serverar det och då också stänger efter lunch.

Efterrätter och frukt

Persisk matFrukt är gott och billigt i Iran. Ofta äter man frukt som en söt efterrätt efter maten. Då gärna dadlar, fikon, aprikoser, granatäpplen eller russin. Man gör också olika typer av glass och sorbeter på äkta grädde, gärna smaksatta med rosenvatten och/eller saffran. Iranier älskar sötsaker! Det finns en uppsjö av olika kakor, honungskakor, rostade mandlar och andra sorter av godis som passar bra till en kopp starkt iranskt kaffe.

Att äta i Iran

Normalt sett så dukar man bordet med en fin duk, sen ställer man huvudrätten i mitten och förrätter och liknande runt om huvudrätten. Alla får sedan en egen tallrik och tar för sig av de olika rätterna efter eget huvud. Till maten serveras ris eller bröd och som i de flesta länder i mellanöstern äter man gärna med brödet som en sorts sked. Iranskt bröd kallas nan och påminner om det indiska brödet med snarlikt namn: naan.

En sak man ofta råkar ut för i Iran är att folk erbjuder en av sin mat. Det är framförallt en artighetsgest och det artiga sättet att svara på det är att neka. De är däremot ett väldigt gästfritt folk, så om du blir hembjuden till en iransk familj på middag ska du definitivt tacka ja. Räkna med att få smaka på det bästa huset kan bjuda i form av vällagade fantastiska traditionella och lokala rätter!