Teheran

Teheran är Irans huvudstad och den viktigaste staden I landet. Den ligger på ungefär 1100 meters höjd över havet och har nästan lika många invånare som hela Sverige – nio miljoner. Teheran är en modern stad och Irans ekonomiska centrum.

Teheran

De flesta stora företag har huvudkontor här och det finns gott om höga nya hus, men också mycket historia och mycket bilar. Trafiksituationen är svår för fotgängare och för andra förare, och många dör varje år i trafikolyckor. Bilarna skapar också mycket avgaser och Teheran är periodvis så förorenat att man faktiskt har pratat om att flytta huvudstaden. Folket i Teheran är mer högutbildat än snittet. Iran är generellt ett delat land med hög ekonomisk standard och utbildning i storstäderna, medan landsbygden på sina platser lever nästan medeltida, där de plogar sina åkrar med hästar eller oxar.

Shopping i Teheran

TeheranShoppingutbudet i Teheran är både bättre och sämre än i andra storstäder runt om i världen. På grund av de ekonomiska sanktioner som har funnits mot landet har inte de stora internationella kedjorna och modehusen kunnat etablera sig fritt, även om det sannolikt kommer ändras under de kommande åren.

Iran har dock gott om både shoppinggallerior och klassiska tusen och en natt-bazarer. Missa inte Bāzār e Bozorg som ligger på Arg-torget i södra Teheran. Det är en av stadens största och äldsta bazarer och den har byggts och byggts till under säkert tusen år. Totalt har den över en mil med shoppinggator inuti sig.

Ta sig runt i staden

Det går bra att promenera runt om kring i Teheran. Brottsligheten är låg men trafiken är farlig. I Teheran finns bra utvecklade bussförbindelser. Men för en turist som inte kan språket är oftast tunnelbanan att föredra. Idag finns fyra tunnelbanelinjer öppna, men man planerar för att utöka det till åtta.

Turistattraktioner i Teheran

TeheranOm det är något man inte får missa i Teheran så är det att ta sig till juvelmuseet i Riksbanken och titta på de iranska kronjuvelerna. Där finns de mest fantastiska smycken, ädelstenar och juvelbeströdda vapen att beskåda. Där finns också en jordglob gjord av guld, där världshaven representeras av smaragder. En annan viktig och fantastisk sevärdhet är Golestanska palatset, ett gammalt kungapalats i Teheran.

Här kan man se fantastisk kunglig arkitektur från 1500-talet och framåt, Fath Ali Shahs marmortron och en samling av de gåvor som getts till de persiska kungarna genom århundradena. Det finns också ett historiskt fotomuseum i palatset där flera av de äldsta kända fotografierna som tagits i Iran finns utställda. Eftersom vi är i Iran finns det givetvis också ett mattmuseum, där mattor från 1700-talet fram till idag finns utställda.

Huset är intressant i sig eftersom det designats av den sista iranska drottningen, Farah Diba Pahlavi. I Teheran finns det över två tusen olika parker, inklusive fågelparker och ett stort zoo. Av dessa parker är fyra enbart för kvinnor, där den strikta islamska klädkoden inte gäller. Väl värd ett besök är stenparken i Jamshidieh. Ursprungligen designad som en privat park är den idag öppen för allmänheten med flera vandringsleder och restauranger. Centralt i parken ligger ett vattenfall som inte får missas.